Tiny Risselada
Letterpers

“Ik doe wat ik leuk vind, dat geeft energie.” Tiny is grafisch ontwerper, heeft bij grote bureaus in binnen- en buitenland gewerkt. “Amsterdam, Londen en daarna wilde ik naar New York. In die periode kwam ik de liefde van mijn leven tegen en ben in Nederland gebleven. Nu hebben we samen twee kinderen. Dochters, 11 en 13 inmiddels.” Tijdens de zwangerschap van haar eerste ging Tiny nadenken over een geboortekaartje, zo is het idee voor haar bedrijf Letterpers ontstaan.

“Ik wilde iets bijzonders, met ambachtelijke boekdrukkunst. Dat was in Nederland moeilijk te vinden, dus ik heb zelf een klein handdegelpersje gekocht. Die kwam te laat voor het geboortekaartje van mijn dochter, dus heb ik mijn man ten huwelijk gevraagd.” Met diezelfde dadendrang is Tiny in 2012 haar bedrijf gestart. “We ontwerpen en drukken hoofdzakelijk geboortekaartjes. Opdrachten krijgen we via de website. Uit Nederland, België én verder weg, voor Nederlandse expats.”

“In andere landen kennen ze geen geboortekaartjes. In Nederland is dat gebruik bij de geboorte van prinses Juliana ontstaan. Ik heb daar onderzoek naar gedaan en spaar oude geboortekaartjes. Zo leuk!” Letterpers is gevestigd in de oude Prodentfabriek in Amersfoort. Nu een evenementenlocatie, met daaromheen allemaal creatieve bedrijven. Creativiteit ervaar je ook als je bij Letterpers binnenwandelt. “Het zijn twee ruimtes. In de kleinere ben ik Letterpers begonnen en de naastliggende ruimte heb ik er later bij gehuurd.”

In die naastliggende ruimte is Tiny het Stadsatelier gestart. Er staan drie Heidelberg degelpersen, daar worden de kaartjes op gedrukt. “Echt ambachtelijk, het drukken en alles wat daarbij hoort heb ik van een drukker in Friesland geleerd. Toen hij met pensioen ging heb ik de persen overgenomen en naar Amersfoort gehaald.” Dadendrang. “Ja, we hebben het ontzettend druk.” We. Tiny werkt samen met Annemarije, zij is bij haar in dienst. “Mijn rechterhand. Ze doet de communicatie met klanten en doet aanpassingen op bestaande kaartjes. Vanuit haar huis, in Friesland.”

“Annemarije in Friesland, een stagiaire hier én ik werk samen met een drukker in Noord-Holland, hij heeft ook een Heidelberg degelpers staan. Groter groeien, meer geld verdienen? Nee, dat is niet mijn doel. Ik voel me geen ondernemer die heel rijk wil worden. Passievol, dat wel! We hebben ook een ambachtelijke leerlijn voor basisschoolleerlingen ontwikkeld, met een paar andere ambachtelijke bedrijven, hier op het terrein. Leerlingen maken hier kennis met ambachtelijk drukken.”

“Kunstenaars kunnen hier ook een workshop volgen en aansluitend de drukpersen gebruiken. Vrij werk, daar wil ik zelf ook tijd voor vrij maken. Oude ambachtelijke technieken combineren met nieuwe technieken.” De stem van Tiny gaat een octaaf omhoog. “Ja, genoeg te doen, ik vraag voor mijn verjaardag nog maar dertig uur extra per dag.” Voor thuis op de bank zitten neem ik zelden tijd. Ik verzamel ook kunst: combinaties van inkt, papier en druk Ohara Koson, dat is mijn favoriet.”

“Nieuwe aankopen hangen thuis boven de bank of ik hang het hier. Mooi om naar te kijken én voor de verkoop. En kijk, deze kaart hebben we voor Rituals gemaakt, een vaste klant. Voor iets speciaals komen ze bij ons.” In dit geval een fraai vormgegeven pop-up uitnodigingskaart. “Helemaal in huis gemaakt. Ontwerpen, drukken, lasersnijden en afwerken. Ja, daar word ik heel blij van. De administratie? Dat doe ik zelf. Ik heb er een bloedhekel aan, maar het helpt me om overzicht te houden.”

“Cramer doet de jaarrekening en Peter Vosters geeft me regelmatig advies. Ik bel hem ook als ik met een vraag zit. In december was hij hier. Met een kerststol én nieuwsgierig hoe het met me gaat. Goed dus, het leven is te leuk om stil te zitten. Mijn hoofd bruist altijd van de ideeën. Laatst heb ik door een fietsongeluk een maand thuis gezeten. Een zware hersenschudding, veel slapen en verplicht niets doen. Een eyeopener. Tijdelijk, want inmiddels ben ik weer volop aan de slag, maar wel met de verplichte rustmomenten.”