Ron Elbersen
Teklab

“Nu heet het dyslexie, vroeger was je gewoon lui.” Ron is van de praktijk, sleutelde al jong aan auto’s. Nu is hij al ruim 26 jaar de trotse eigenaar van Teklab. “We ontwikkelen hi-tech producten. Iemand heeft een elektronicabehuizinkje nodig en dat blijkt dan later onder een Formule 1 racewagen te hangen. Zo hebben we heel veel producten ontwikkeld, je komt ons echt overal tegen.”

“We kunnen het alleen niet van de daken schreeuwen. Als we een product op de website zetten dan worden we enkele weken later gebeld, of we het weer weg willen halen. Geen ramp, opdrachtgevers weten ons toch wel te vinden. Via ons netwerk, van horen zeggen. We hebben in de afgelopen 26 jaar een sterke reputatie opgebouwd. Ze komen bij Teklab voor creativiteit én onze technische en mechanische expertise.”

Teklab is gevestigd aan de Herenweg, in Heemstede. Binnen wordt hard gewerkt. Achter grote computerschermen, in de assemblageruimte én aan de boor-, draai- en freesapparatuur. Ergens halverwege knielen twee engineers geconcentreerd en onverstoorbaar bij een bakfiets van een bekend merk. Passen, meten en overleggen. Hoe kan het beter, hoe kunnen we dit probleem oplossen?

“Productontwikkeling gaat om vrijheid. Vrijheid in je hoofd, vrijheid in je doen. Je moet mensen richting geven en daarna vrijlaten. We proberen hier iets creatiefs te doen, als je het dan heel strak inkadert dan gaat het niet functioneren.” Ron praat gepassioneerd over zijn bedrijf én over zijn mensen. “We hebben bijna geen verloop en áls mensen weggaan komen ze vaak later weer terug. Ja, daar ben ik best trots op.”

Produceren doet Teklab ook. “We begeleiden en contoleren het proces, maar het produceren gebeurt grotendeels buiten de deur, door onze toeleveranciers. De combinatie ontwikkelen en produceren is belangrijk voor ons. Het verdienmodel is anders – een lager uurtarief en een kleine marge op de producten – maar het zorgt voor continuïteit en we kunnen onze toeleveranciers betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe producten.”

Ook met Cramer werkt Ron al heel lang samen. “Wij gingen over van Davilex naar Exact. Mijn toenmalige boekhouder wilde die overstap niet maken, was er te oud voor. Toen ben ik op zoek gegaan en kwam bij Cramer terecht. Ik had meteen een klik met Bernard. Na 30 seconden wist ik, dit past, dit is de man die ik moet hebben. Zijn vrouw Sandra heeft 13 jaar de administratie gedaan, 2 uur per week, hier of vanuit huis. Nu doet Petra hetzelfde. Geen herrie maken, gewoon je werk doen, dat is Cramer voor mij.”