Rolf Vooges
Vooges

“Ik ben op m’n 16de begonnen bij het Stadscafé in de Zijlstraat, als afwashulp. Mijn eerste echte koksschreden maakte ik bij Drie Konijntjes in de Warmoesstraat. Mooie tijd. Hard werken in een keukentje van 2-bij-3 en na sluitingstijd met z’n allen naar Café ’t Haasje, naast De Uiver.” Nu – 25 jaar later – is Rolf de trotse mede-eigenaar van Vooges Strand, Vooges Centraal en Vooges Bloemendaal. “Het was geen vooropgezet plan, maar ik ben wel altijd knetterambitieus geweest.”

Bij Drie Konijntjes was Rolf binnen een jaar eerste kok en daarna verhuisde hij naar Amsterdam. “Om echt het vak te leren. Bij Drie Konijntjes kwamen de sauzen uit een fles of pak, in Amsterdam leerde ik van gerenommeerde chef-koks hoe ik fonds moest maken.” Hij begon als zelfstandig kok bij restaurant Carels in de Pijp. “De chef-kok had echt een klassieke opleiding. Van hem heb ik heel veel geleerd.” Daarna werkte Rolf als chef-kok bij o.a. De Reiger in de Jordaan en Ter Kuile aan de Singel.

Onderweg leerde Rolf zijn vrouw Mischa kennen en samen met haar begon hij een restaurant in de Utrechtsestraat. “Restaurant Vooges was een begrip, heel bekend Nederland kwam bij ons. Zelfs George Clooney heeft bij ons gegeten. En Youp van ’t Hek, hij was vaste klant. Die tent hebben we tot in de Michelingids gekookt, een geweldige tijd!” Op zoek naar een nieuwe uitdaging vertrokken ze zeven jaar geleden naar Zandvoort, daar begonnen ze Vooges Strand. “Samen met Peter, we vormen de perfecte drie-eenheid.”

Het succes in Zandvoort smaakte naar meer, een restaurant erbij. Dat zijn er twee geworden en tegelijkertijd: Vooges Centraal en Vooges Bloemendaal. “We hebben een godsvermogen geleend bij de bank. Nog een half jaar, dan is de kop eraf. Dan gaan we eindelijk zelf geld verdienen. Het is een roerige periode geweest. Veel wisselingen qua personeel, je moet een team smeden. Je moet er zijn voor de klant, ervoor zorgen dat gasten een perfecte avond hebben! Dan komt de rest vanzelf.” Zo makkelijk als het klinkt is de afgelopen periode zeker niet geweest.

“Ik ben door Remco flink met m’n neus op de feiten gedrukt. Ondernemen gaat om de cijfers, je moet zorgen dat je overzicht hebt, anders gaat het mis. Dat heeft Remco me net op tijd duidelijk gemaakt. Ik ken hem van vroeger, uit ’t Haasje, daar kwam hij ook. Toen we zo’n zeven jaar geleden een nieuwe accountant zochten zijn we met Remco gaan praten, dat is echt een goede keuze geweest. Hij heeft ons geholpen met het businessplan en de gesprekken met de bank én hij houdt ons stevig bij de les. Ja, hij heeft ons echt door de woeste baren heen geloodst.”