Paul Rijpstra en Hein Brakel
Pieters Bouwtechniek

“Hoe we bij Cramer terecht zijn gekomen? Dat is een mooi verhaal. Mijn vader (Henk Brakel) was architect in Haarlem en het ingenieursbureau waar hij mee samenwerkte ging halverwege de jaren ‘70 failliet. Mijn vader heeft toen drie medewerkers van dat bureau – Jan Pieters en twee tekenaars – in dienst genomen. Na drie maanden is Jan Pieters, met hulp van mijn vader, zijn eigen ingenieursbureau begonnen.”

“Toen ik in 1983 na mijn studie terugkwam in Nederland, zocht Jan Pieters iemand die hem kon helpen met de verdere groei van zijn bedrijf. Ik heb me voor 50% ingekocht en ben aan de slag gegaan. Uit onvrede ben ik in 1985 op zoek gegaan naar een andere accountant. Mijn contactpersoon bij de Amrobank zei, bij jullie in de straat zit een goeie. Dat was Cramer. Inmiddels werken we bijna 35 jaar samen.” 

Anno 2020 is Pieters Bouwtechniek een toonaangevend ingenieursbureau. Met meerdere vestigingen en meer dan 150 ontwerpers, constructeurs, projectleiders en BIM-modelleurs behoort Pieters tot de grootste onafhankelijke constructieadviesbureaus van Nederland.  “Eerst denken en dan doen, dat is wat ons onderscheidt in de markt. Dat begint met luisteren naar wat de klant wil. We zijn geen architecten, we ontwerpen constructies.”

“We worden graag uitgedaagd. Als een architect vraagt of een kolom weg kan, dan gaan wij op zoek naar een oplossing. Door die instelling krijgen we vaak de opdrachten die om meer creativiteit en kennis van zaken vragen. Niet altijd goed voor de winstgevendheid, maar zo hebben we wel naam gemaakt. Hotel Jakarta Amsterdam bijvoorbeeld is energieneutraal en modulair opgebouwd, met veel hout. Dat vroeg om veel innovatief meedenken tijdens de ontwerpfase.”

“Hotel Jakarta is een project waar we trots op zijn, maar ook het construeren van een eenvoudig project gaan we niet uit de weg. Laatst hebben we meegewerkt aan de bouw van een aantal zuivelfabrieken. Eenvoudig qua ontwerp, complex qua functies en een hoge werkdruk. Om het toch plezierig te houden, hebben we de opdrachtgever d.m.v. kennissessies meegenomen in het hele proces. Leuk om te doen én goed voor ons imago.”

“Zowel opdrachtgevers als medewerkers willen graag met- en bij ons werken.” Paul Rijpstra is partner en mededirecteur van de holding. “In 2008 is onze organisatie ingrijpend veranderd. Voor die tijd werd de holdingdirectie gevormd door de twee eigenaren en iedere werkmaatschappij had twee directeuren. Nu zijn de directeuren partner/aandeelhouder, van hun werkmaatschappij én van de holding. Zo wordt de wederkerigheid bewaakt.”

“Je boterham komt uit de werkmaatschappij, het lekkere beleg kun je met z’n allen verdienen. Dat was het idee en in de praktijk werkt het prima. Bij het opzetten van de partnerstructuur heeft Remco de Boer van Cramer ons intensief begeleid. Voor welke organisatievorm kies je, hoe zorg je dat het functioneert en wat zijn de financiële consequenties. Dat hebben we allemaal uitgebreid met hem besproken.”

“Ja, Cramer is er in de afgelopen 35 jaar altijd bij geweest. Eerst de oude Cramer, toen Bernard Kuin en nu Remco. Ze zijn met ons meegegroeid. Niet qua omvang, maar wel qua dienstverlening. Ja, we zijn uiterst tevreden. Op financieel gebied kennen zij ons welhaast beter dan dat wij onszelf kennen en hun no-nonsense benadering van hoe je zakendoet sluit naadloos aan bij onze manier van werken.”

“Tijdens de laatste crisis bijvoorbeeld, was winstgevendheid en solvabiliteit een belangrijke toetsing bij de inschrijving op Europese aanbestedingen van overheidsprojecten. Daar hebben wij ons gelukkig nooit zorgen over hoeven maken. Pieters Bouwtechniek is financieel gezond en staat met beide benen in de toekomst. En ja, daar heeft Cramer ons zeker bij geholpen.”