John Gerlofsma sr.
Leenattent

“Mijn vader is in 1968 begonnen met het bemiddelen in kredieten, hij was banketbakker en altijd op zoek naar een extra centje.” In 1983 is John bij zijn vader gaan werken en later heeft hij de zaak van zijn vader overgenomen, samen met zijn broer. “In 2000 hebben we de zaak verkocht aan DSB van Dirk Scheringa. Hij kwam met an offer we couldn’t refuse.” Met zijn deel van de winst ging John naar de beurs. “Achteraf het verkeerde moment. De beurskoersen bleven 10 jaar negatief, dat was nog nooit voorgekomen.”

Toch heeft John er een paar jaar prima van geleefd. Tot 2003, toen is hij weer aan ’t werk gegaan. “Mensen helpen met hun belastingaangifte en het aanvragen van hypotheken en verzekeringen. Consumptieve kredieten mocht nog niet, ik had een concurrentiebeding.” Tot 2005, toen is John gestart met Leenattent. Op een kamertje thuis. “Het was daar zomers bloedheet, de plastic dossiermapjes plakte aan mijn arm.” John lacht bij de herinnering. Nu, ruim 14 jaar later, is Leenattent een goedlopend bedrijf.

“We draaien goed, maar er is sinds 2000 veel veranderd, Dirk Scheringa heeft in de branche voor veel onrust gezorgd. Er is meer controle vanuit de AFM en we moeten voldoen aan allerlei wet- en regelgeving. Op zich een goede zaak, maar het zorgt voor een hoge werkdruk. Om je een voorbeeld te geven: wij behandelen met acht medewerkers zo’n 150 kredietaanvragen per maand. Mijn vader behandelde er in zijn eentje 100 en dan had hij nog ruim de tijd om tussendoor even de hond uit te laten.”

“Ook het innen van de aflossingen deed hij zelf. Ik ging als kleine jongen vaak met hem mee. Dan hoorden we een kindje zeggen, mijn moeder is er niet terwijl we haar op de achtergrond hoorde fluisteren.” Mooie herinneringen, nu is het aanvragen van een krediet voor een groot deel geautomatiseerd. “Leenattent bemiddelt tussen klanten en banken. Natuurlijk kan je bij een bank ook een krediet aanvragen, maar dat gaat online. Bij ons krijg je iemand aan de telefoon. We geven je antwoord op je vragen, begeleiden je bij het aanvragen van een krediet en kunnen ook een inschatting maken.”

“Ik ben nog van de oude stempel, heel veel doen voor de klant. Puur het persoonlijke. Datzelfde gevoel heb ik bij Cramer. Ze zijn er als je ze nodig hebt en denken mee. Cramer is mijn hele zakelijke leven mijn accountant. Sinds 1985. Eerst met de oude Cramer, toen Bernard Kuin en nu Sjoerd. Als je wil groeien, door wil ondernemen, dan heb je gewoon een betrouwbare accountant nodig, iemand die met verstand van zaken meedenkt. We zijn nu bezig met de aankoop van een pand, dat bespreek ik eerst met Sjoerd.”