Jelmer Nieuwenweg
PinkWeb

“De gegevens van ruim 400.000 cliënten van accountants zitten in ons systeem, daar moet je natuurlijk wel nauwkeurig mee omgaan.” Jelmer studeerde communicatiewetenschappen aan de Universiteit Twente en begon samen met een huisgenoot PinkWeb, een internetbedrijfje. “Websites bouwen, naast onze studie een beetje bijverdienen. Dat ging zo goed dat we er nog twee collega studenten hebben bijgehaald. We kregen in die periode de vraag van een accountantskantoor, of we een oplossing konden bedenken voor het online delen van documenten, daar is het allemaal mee begonnen.”

Nu is PinkWeb een high tech softwarebedrijf met 40 medewerkers en sinds 2018 onderdeel van Visma. “Onze online software – Client Online – wordt gebruikt door een groot aantal accountantskantoren in Nederland. Een van de Big Four, de helft van de grootste 30 en heel veel middelgrote en kleine kantoren. Geweldig, maar we wilden doorgroeien, een volgende stap maken. We hadden zelfs al een beetje gepionierd op de Belgische markt. Leuk, maar best risicovol voor een bedrijf van onze omvang. Zo is het idee van een overname ontstaan.”

Met Visma heeft PinkWeb de ideale overnamepartner gevonden. “We doen het samen, we hebben veel vrijheid. Eigenlijk voelt het nog steeds als ons bedrijf, alleen hebben we nu een organisatie van zo’n 10.000 mensen achter ons staan. Visma heeft in de afgelopen periode in Nederland nog tien bedrijven zoals wij overgenomen. Allemaal ontwikkelaars van bedrijfskritische online software. Dat zegt alles over hun ambitie. We delen onze netwerken, ook in andere landen en leren van elkaar.”

“Zo gebruiken we nu een methodiek om de interne samenwerking en doelgerichtheid te verbeteren door de team en company objectives op elkaar af te stemmen en te delen met elkaar. Er zijn natuurlijk andere methodieken, maar deze wordt binnen Visma veel gebruikt. Die kennis zorgt voor een stroomversnelling. Zo werken we continu aan het verbeteren van onze software en de bijbehorende dienstverlening.” Sinds zes jaar is PinkWeb gevestigd aan de Grote Spui, in het centrum van Amersfoort.

“Zo gaaf. Dan kom ik ’s ochtends aanrijden, onder de Koppelpoort door richting ons historische pand, in de wetenschap dat daar een high tech bedrijf met 40 medewerkers is gevestigd. We willen zo hard vooruit dat we weleens vergeten onze successen te vieren. We mogen met z’n allen best trots zijn op wat we van dat studentenbedrijfje hebben gemaakt.” De andere twee studievrienden zijn na de overname uitgestapt, die hadden andere plannen. Gerbald en Jelmer daarentegen, zijn nog lang niet van plan om weg te gaan. “Er gebeurt hier zoveel, ieder jaar voelt als een andere baan. We hebben nog zoveel plannen.”

“Door Visma en het afscheid van twee directieleden is er binnen PinkWeb ruimte gekomen, een nieuwe dynamiek ontstaan. Andere mensen hebben leidinggevende posities gekregen en laatst is er een groepje naar Oslo geweest, voor een training bij Visma. Zelf kom ik daar ook regelmatig. Erg inspirerend, goed voor mijn netwerk én ik ben een fervent skiër, dat heb ik daar onlangs ook gedaan. Geweldig! De bergen zijn daar minder hoog, je kan heel ver kijken en het is om 15.00 uur donker. Heel bijzonder!”

“Cramer? Die zijn sinds 2006 onze accountant, ik woonde toen in Haarlem.  Nu in Utrecht en Pinkweb zit in Amersfoort, maar afstand is geen probleem. We doen alles via e-mail en Client Online. Silvia doet al jaren de salarissen en Sandra heeft ons enorm geholpen toen we intern even zonder boekhouder zaten. De due diligence tijdens de overname door Visma hebben we samen met Remco gedaan. Prima, we zijn dik tevreden. Ze zijn bedachtzaam, zorgvuldig en steeds proactiever, precies wat je van een accountant anno nu mag verwachten.”