Huib Zeevenhooven
Rosehaghe

“We stonden begin 2012 voor de keuze, overgenomen worden door een grote woningbouwvereniging of zelfstandig blijven. De bewoners hebben vrijwel unaniem voor het laatste gekozen.” Huib is voorzitter van woningbouwvereniging Rosehaghe, een wijkje met 140 woningen en een verenigingsgebouw. Een rijksmonument op vijf minuten lopen van het centrum van Haarlem, met aan de andere kant de duinen en het strand. De huizen zijn begin vorige eeuw gebouwd door architect van Loghem.

Een vooruitstrevende architect in die tijd, met een duidelijk herkenbare stijl: platte daken en een overhangende dakrand. En bijzonder, geen van de 140 woningen zijn exact gelijk. De gevels verspringen, sommige huizen hebben een balkon aan de achterzijde en ook binnen is de indeling steeds net even anders. Een mooie wijk, maar in alle opzichten niet klaar voor de toekomst. Althans, dat was de situatie in 2012. “We zijn met het nieuwe bestuur keihard aan de slag gegaan. Met liefde, we woonden en wonen zelf in de wijk. Rosehaghe was financieel gezond, maar er moest veel gebeuren.”

“Een geweldige uitdaging. We moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen als veel grotere woningbouwverenigingen en door de kredietcrisis lag alles nog eens extra onder een vergrootglas. Tegelijkertijd wilden we de woningen en het verenigingsgebouw moderniseren zonder het karakter en de uiterlijke kenmerken kwijt te raken. Een geweldige klus! In het dagelijks leven ben ik coach en begeleider van executives en managementteams. Nu stond ik zelf met m’n spreekwoordelijke poten in de klei. We doen het samen voor elkaar, dat was het uitgangspunt.”

“We hebben de organisatiestructuur aangepast en een aantal zaken uitbesteed, onder andere bij Cramer Accountants. Over die samenwerking ben ik zeer te spreken. Zij hebben onze financiële administratie volledig gedigitaliseerd, dat is echt hun initiatief geweest. Cramer is een lerende organisatie, Sjoerd en Sandra komen zelf met verbeterpunten. Ja, ze nemen ons veel werk uit handen. Erg fijn, want daardoor kunnen wij ons bezighouden met andere zaken, zoals onderhandelen met aannemers.”

“Het isoleren van daken bijvoorbeeld, hebben we per huizenblok aanbesteed. Bij ieder volgend blok hebben we de prijs aangescherpt, daar hebben we veel geld mee bespaard. Zo werken we ook bij het renoveren van de vrijkomende woningen. Maximaal drie per jaar, als er meer woningen vrijkomen worden ze tijdelijk verhuurd. Dat hele proces – het verduurzamen en onderhouden van de woningen – hebben we goed op de rit. Een ander belangrijk aandachtspunt zijn de bewoners, hoe versterken we de sociale cohesie?”

“Wat dat betreft, speelt het verenigingsgebouw een belangrijke rol. Ook dat hebben we flink gerenoveerd, inclusief moderne keuken en nieuw meubilair. Inmiddels staat ‘Het Zaeltje’ weer echt centraal in de wijk. Met een eigen bestuur en een ruim assortiment aan activiteiten. Het is mooi om te zien dat bewoners elkaar daar vinden en binnen de wijk voor elkaar zorgen. Nabuurschap heeft binnen onze wijk echt een betekenis, mensen zorgen voor elkaar als dat nodig is. Ja, Rosehaghe is echt ons dorpje in de stad.”