Henriette Donath
MOAI Company BV

“Zo, krijg jij ook wat lekkers.” Een hond op leeftijd volgt Henriette op de voet. “Flores, hij heeft Leishmania. We hebben hem geadopteerd uit Spanje en hij is met ons mee geweest naar Australië, daar is hij waarschijnlijk gestoken door een zandvlieg. Lopen ging niet meer en de dierenarts had geen idee wat hij mankeerde. Nu krijgt hij sinds kort prednison, daar is hij enorm van opgeknapt. Maar tijdelijk hoor, hij heeft niet lang meer.”

Henriette werkt sinds 2008 als interim HR-manager. “Veel voor grote organisaties, multinationals.” Als interim HR-manager is ze altijd on the job, een dagje thuiswerken is er haast niet bij. “We wonen hier in Utrecht mooi en centraal, maar ik heb opdrachtgevers die gevestigd zijn in Rotterdam, of verder weg. Dat betekent vroeg weg en laat terug.” Ze heeft zelfs een jaar in Australië gewerkt. “Voor Boskalis, m’n vriend en hond gingen mee.”

“Een bijzondere ervaring. Boskalis was betrokken bij de ontwikkeling van een gaswingebied in zee. Ongeveer 2000 km ten noordwesten van Perth, er moest een eiland aangelegd worden en alle medewerkers die betrokken waren bij de uitvoering verbleven op een cruiseschip. De vakbond maakt daar nog echt de dienst uit, daar had ik als HR-manager mee te dealen.” Zo werkte Henriette in de afgelopen 10 jaar voor een groot aantal opdrachtgevers. “Als invaller bij zwangerschap of ziekte én vaak voor projectmatige opdrachten.”

“Een nieuw functiegebouw opzetten, reorganisaties en ontslagprocedures begeleiden, werven en selecteren, talentontwikkeling, ik heb het allemaal meerdere keren gedaan en met veel verschillende HR-softwareprogramma heb ik minstens één keer gewerkt. Voor internationaal opererende organisaties, met in ieder land z’n eigen wet- en regelgeving. Daar moet je zorgvuldig mee omgaan.” Ervaring spreekt, aan werk heeft Henriette geen gebrek. Toch is ze van september tot december vrij.

“Even tijd voor ruimte in m’n hoofd. Ik ben bezig met het opzetten van een nieuwe onderneming. Als interim HR-manager is het altijd uurtje-factuurtje, dat zou ik wel anders willen. Ik denk aan een duurzame manier van dieren cremeren. Resomeren, de weke delen lossen op in water met alkaline. Alleen de botjes blijven over. Slechts 10% van de energiekosten t.o.v. cremeren en PH-neutraal, het water kan zo weer terug het riool in.”

“Ik moet binnenkort een keer afspreken met De Cramers. Ja, zo noem ik ze. Ik ben benieuwd wat zij van mijn businessplan vinden en hoe ik zaken het beste kan regelen. De relatie met Cramer gaat al ver terug. Ik woonde vroeger in Haarlem en ben altijd klant bij ze gebleven. Als er iets is weet ik ze te vinden. Hun kennis van zaken en de persoonlijke aanpak, dat is wat mij zo aanspreekt. Afgelopen december stond Peter weer voor de deur, met een kerststol. Mooi toch?!”