Helma Burgmeijer
Eco-Trust

“Ik ben bij het kinderproject Eco-Trust gekomen door mijn schoonouders, Hans en Louisa de Bie. Zij gingen 20 jaar geleden op vakantie naar India en kwamen daar in contact met Girish Nampoothiri en zijn project. Dat heeft ze gegrepen. Inmiddels zijn ze te oud, maar tot enkele jaren geleden gingen ze ieder jaar terug. Ze bleven dan ruim 2 maanden en werden door de kinderen opa en oma genoemd.” Helma is inmiddels zo’n 9 jaar penningmeester van Eco-Trust en ze is ook al een paar keer in India geweest.

“Eco-Trust is 25 jaar geleden gestart door Girish Nampoothiri. Hij komt uit een gegoede Brahmaanfamilie en was als priester – levend van giften – op zoek naar the purpose of life. Daar heeft hij in Vilvarani invulling aan gegeven. Hij begon met een klein huisje, vijf jongetjes en een oppasmoeder. Daarna zijn er mensen op zijn pad gekomen, ook een paar Nederlanders, zoals mijn schoonouders. En Ananthi Kramer, zij woonde daar en heeft zich min of meer over het project en de kinderen ontfermd. Via Ananthi en de inzet van veel betrokken vrijwilligers in Nederland, waaronder mijn schoonouders, kwamen er fondsen vrij.”

Inmiddels bestaat het project uit twee locaties op het platteland van India. In Tiruvannamalai (Wonderland) wonen inmiddels 20 wezen en kinderen uit ingewikkelde familieconstructies: arme gezinnen waarvan de vader of moeder overleden is. Ze gaan naar een Indiase school in het dorp en krijgen huiswerkbegeleiding. Die huiswerkbegeleiding is er ook voor dagelijks nog eens 50 kinderen uit omliggende dorpen. Op de andere locatie in Vilvarani wordt niet gewoond, daar krijgen zo’n 50 kinderen uit de omgeving huiswerkbegeleiding en computerles. Daarnaast kunnen de kinderen meedoen aan andere activiteiten. Sporten, Bollywood dansles, enz.

Een ander belangrijk punt van aandacht is de zorg voor de natuur. “Overal waar je komt ligt plastic, veel bomen en struiken zijn in het verleden gekapt, de grond is schraal en er valt door klimaatverandering steeds minder regen. In de zomerperiode staan veel waterputten droog, dan wordt er water met tankwagens aangevoerd. Dat is echt een snelgroeiend probleem. We leren de kinderen hoe ze de natuur kunnen herstellen en die kennis dragen ze weer over op hun ouders. ”

“Het is een rurale omgeving, platteland met veelal arme kasteloze gezinnen. Kinderen moeten meewerken om rond te komen. Bij ons mogen ze kind zijn. Leren, lekker sporten, enz. Dat is belangrijk voor hun ontwikkeling. Ter compensatie krijgen de kinderen een regelmatig een tas mee, met levensmiddelen. Natuurlijk zijn hun ouders ook welkom, maar de focus ligt op de kinderen. De omliggende dorpen en de mensen die daar wonen worden door het werk van Eco-Trust echt een beetje opgetild, geweldig om te zien!”

“In Nederland zijn we vooral bezig met fondsenwerving. Zo hebben we samen met Wilde Ganzen 12.000 euro ingezameld, voor o.a. een nieuw computerlokaal voor Tiruvannamalai, Dat bedrag heb ik vorige week naar India kunnen overmaken. Daarnaast organiseren we allerlei acties om geld in te zamelen, ook hier in Amstelveen. Het voelt goed om daar als vrijwilliger energie in te steken. Ja, Eco-Trust is echt onderdeel van onze familie. Cramer? Die helpt Eco-Trust al jaren bij de boekhouding en het opstellen van de jaarrekening, waarmee we onze ANBI status in stand houden.”