Berend Klaasen en Raymond Jak
Garage Jak

“We zijn tussen de wielen geboren.” Berend en Raymond zijn volle neven én vrienden voor het leven. Samen namen ze garagebedrijf Jak over, van de vader van Raymond en zijn broer. “En zij hebben het weer overgenomen van de oprichter, opa Jak. Die is overleden voordat wij werden geboren.” Wat volgt is een lesje autogeschiedenis, de neven vertellen enthousiast. “De eerste auto’s waren eigenlijk koetsen met lampen en een motor, die waren alleen voor de allerrijksten. “

“Garages waren er niet. Benzine werd met een handkar bij die mensen thuisgebracht en reparaties werden gedaan door opa Jak. Hij was eigenlijk loodgieter en aanlegger van elektrisch licht. Dat was voor de oorlog, rond 1920.” Na de oorlog heeft garage Jak zich toegelegd op het ombouwen van door de Amerikanen achtergelaten legertrucks, van benzine naar diesel. Die trucks werden nog jaren gebruikt, ook als zandwagen bij de aanleg van de Velsertunnel.

Als die trucks stuk gingen werden ze door de gebroeders Jak terplekke gerepareerd. “En wij mochten mee! Spannend natuurlijk.” Zo zijn Berend en Raymond al jong met het autovirus besmet. Een paar jaar later werd garage Jak eerst dealer van Mercedes, “want wij hadden verstand van diesel” en in 1964 van Toyota. “De tweede dealer in Nederland. We werden gevraagd door Louwman, die staat nu in de Quote 500 en heeft 39 dealerbedrijven door het hele land.”

Ook garage Jak heeft onderweg voor de keuze gestaan: een glimmend paleis openen in Velserbroek of in Santpoort blijven. Berend en Raymond hebben dat laatste gedaan. “Daar hebben we geen moment spijt van gehad. We werden sub dealer van Toyota en zijn ons meer op in- en verkoop plus onderhoud van gebruikte Toyota ’s gaan richten. Een fijne positie, want het is natuurlijk een topmerk! Degelijk en betrouwbaar. Niet kapot te krijgen!” Met dat enthousiasme hebben Berend en Raymond altijd een eerlijke boterham verdiend.

Tot 2003, toen hebben Berend en Raymond hun garage verkocht. “Aan Arnold Romijn en Kees Bakker. Geen familie, maar de garage heet nog steeds Jak. Eigenlijk hetzelfde als hoe het bij Cramer is gegaan. Cramer is sinds 1987 onze accountant. Eerst de oude Cramer en nu Peter Vosters. We zijn bij Cramer terechtgekomen via Wim Ramaker, een bevriende relatie uit de autobranche en ook klant bij Cramer. Hij was een bedrijf gestart in Canada en ik ging met mijn vrouw naar hem toe, op vakantie.”

“We hebben toen met de Cadillac van Wim een rondje Amerika gedaan.” Berend lacht bij de herinnering. “Wim was daar een bedrijf begonnen vanwege de belastingvoordelen, misschien heeft hij die tip wel van Cramer gekregen!” Een verhaal van lang geleden, nu genieten Berend en Raymond van hun welverdiende pensioen. Bij Raymond voor de deur staat een Toyota en samen hebben de mannen een oldtimer Mercedes. “Een beetje sleutelen en met mooi weer lekker toeren. Onze kinderen hadden geen interesse in de garage. Het is beter zo, nu hebben we het echt los kunnen laten.”