Carl Larsen
International Resources & Consultancy

“Het is de enige plek in de wereld waar ze niet vragen waar ik vandaan kom.” Carl is al bijna 20 jaar de trotse eigenaar van een prachtig appartement aan de Amstel. Hartje centrum, tegenover het Operagebouw. “Ik heb alle hoeken van de wereld gezien en op meerdere plaatsen gewoond, maar in Amsterdam ben ik thuis. Inmiddels is Engels hier zo’n beetje de voertaal, wel zo prettig voor mijn vrouw. Zij werd geboren in Singapore, daar heb ik haar ook ontmoet.”

“Ik werkte bij Philips en was verantwoordelijk voor training en development van het management, een sectie van het HRM-beleid. Eerst in Nederland en daarna heb ik hetzelfde in Azië gedaan. Ik was gestationeerd in Singapore en verantwoordelijk voor de hele regio: Japan, Nieuw-Zeeland, Pakistan, die driehoek. Philips had daar in korte tijd 80.000 mensen aan ’t werk. Die moesten natuurlijk ook gemanaged worden, maar als je je beste monteur manager van de garage maakt dan ben je je beste monteur kwijt en wie zegt dat je beste monteur ook een goede manager is…”

“Aan mij de taak om die managers te selecteren en vervolgens op te leiden. We hebben toen door heel Azië managementcenters opgezet. Ik was in feite eigen baas en hoefde amper verantwoording af te leggen, als we maar leverden. Geweldig! In die tijd had Philips wereldwijd zo’n 400.000 mensen aan ’t werk. Onder Jan Timmer en Cor Boonstra heeft Philips de koers gewijzigd, veel onderdelen werden verkocht. Rond 2000 kwam ik daarom terug uit Azië naar het hoofdkantoor in Eindhoven.”

In datzelfde jaar is Carl zijn bedrijf gestart. “Philips wilde wat ik deed outsourcen, ze hebben mij die kans geboden. Ik zocht toen een accountant en via mijn zwager ben ik bij Cramer terechtgekomen, of eigenlijk bij Bernard Kuin. Hij waarschuwde me nog wel voor de mogelijkheid dat het voor Philips ook een manier zou kunnen zijn om van me af te komen. Ik heb toch de stap gewaagd en het is meer dan goed gekomen. Ik ben nu 78 en mijn bedrijf draait nog steeds.”

“How to run the business financially is een van onze trainingen, voor niet-financiële managers. Ze leren van voormalig CFO’s – mensen uit mijn netwerk – wat het financiële effect is van hun beslissingen. Leuk om te doen en het houdt me actief. Bij Cramer heb ik de laatste jaren veel contact gehad met Peter. Ik kreeg een levensbedreigende ziekte en moest zaken gaan regelen, voor mijn vrouw en kinderen. Peter heeft dat perfect opgepakt. En mooi, hij stond na de succesvolle operatie als een van de eersten aan mijn bed.”