Bibi en Tessa Overakker
Foof

“Bibi toch…?” De koerier van PostNL bezorgt vanaf de eerste dag bij FOOF en hij twijfelt nog steeds: Is het Tessa of is het Bibi? “Niet zo gek, we zijn tweelingzussen en uiterlijk lijken we sprekend op elkaar. Je ziet klanten in de winkel weleens denken, ze had toch net iets anders aan… Leuk, maar we hebben er nooit misbruik van gemaakt. Ook vroeger niet, op school.” Nu werken de dames al vijf jaar samen, in 2015 openden ze hun eerste winkel.

“Tessa en haar vriend gingen in de Kleine Houtstraat wonen. Een bovenwoning, de winkel op de begane grond stond leeg. Hé, wat leuk! Zo is het idee voor FOOF ontstaan. Een conceptstore, die zag je veel in die tijd. Kinder- en dameskleding, schoenen en koffie. Het liep vanaf de eerste dag en we zijn alleen maar gegroeid. We komen uit Zandvoort, maar deden altijd alles in Haarlem. School, sporten, uitgaan. Dat netwerk is belangrijk voor ons geweest. En Instagram, dat was toen wij met FOOF begonnen net in opkomst.”

Een succesverhaal, toch hebben Tessa en Bibi al snel afscheid genomen van de koffie en kinderkleding. “De koffie is nooit echt een succes geweest en op de kinderkleding maakte we minder marge.” De schoenen en dameskleding bleven over. “Ook nog een periode in twee aparte winkels, op nummer 15 en 23. wat een gedoe! We liepen de hele dag heen en weer met schoenen en kleding.” Nu, sinds 2019, is FOOF gevestigd op één adres: Kleine Houtstraat 19 in Haarlem.

“Ja, daar zijn we erg blij mee. De winkel heeft een mooie gevel. Grote ramen, lekker licht. Qua uitstraling en inrichting hebben we gekeken naar modezaken in grote steden, zoals Barcelona en Parijs. Erg leuk om daar samen over na te denken! Ja, we zijn best trots op wat we samen hebben neergezet. We hebben een grote groep vaste klanten, mooie merken en twee dames in vast dienst. Ik sta vier dagen per week in de winkel en Tessa twee, zij heeft naast FOOF nog haar eigen agentschap in dameskleding. Haar merken zie je ook terug in de winkel.”

Wat in 2015 begon als een leuk idee is onderweg doorgegroeid naar echte onderneming. “Met Cramer hebben we sinds 2019 een accountant die daarbij past. We hadden eerst een andere boekhouder, maar op advies van de Rabobank zijn we met Remco gaan praten, dat klikte meteen. Hij geeft advies en stelt vragen, denkt met ons mee. Alles is nu beter geregeld, ook de zaken waar je als beginnend ondernemer niet zo over nadenkt. Dromen en ambities? “Voorlopig zit er nog groei in FOOF. En misschien een private label…”